Yunus Emre Özlü Sözler

In Kişilerden Özlü Sözler
Şubat 24, 2024

Yunus Emre, 13. yüzyılın sonları ile 14. yüzyılın başlarında yaşamış olan Türk şair ve mutasavvıftır. Anadolu’da Türkçe’nin edebi dil olarak kullanılmasında öncü olan Yunus Emre, tasavvufi düşüncelerini halkın anlayabileceği sade bir dille ifade etmiştir. Eserlerinde aşk, hoşgörü, insan sevgisi ve Allah’a olan derin bağlılığı işlemiştir. İşte Yunus Emre’nin özlü sözlerinden bazıları:

1. “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır.”

Bu sözde Yunus Emre, bilginin en önemli kısmının kendini tanımak olduğunu vurgulamaktadır. Kişinin kendisini tanımadan edindiği bilginin anlamsız olduğunu ifade eder.

2. “Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.”

Bu sözde sevginin önemine ve insanların birbirlerini sevmeleri gerektiğine dikkat çekilir. Aynı zamanda dünyevi şeylerin geçici olduğu ve asıl olanın insanlar arasındaki sevgi bağları olduğu mesajı verilir.

3. “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz.”

Yunus Emre bu dizelerinde insanların birbirleriyle tanışarak işleri kolaylaştırabileceklerini, sevgiyle yaklaşarak dünyanın geçici olduğunu ve asıl olanın sevgi olduğunu anlatır.

4. “Bir kez gönül yıktın ise, bu kıldığın namaz değil. Yetmiş iki millet dahi, elin yüzün yumaz değil.”

Bu sözde Yunus Emre, insanların gönüllerini kırmamaları gerektiğini, eğer bir insanın kalbini kırarsanız yapılan ibadetlerin bir anlamı olmayacağını belirtir.

5. “Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni. Ben yanarım dün ü günü, bana seni gerek seni.”

Aşkın insanı kendinden geçirecek kadar güçlü bir duygu olduğunu ifade eden bu dize, Yunus Emre’nin Allah’a olan aşkını ve ona duyduğu özlemi anlatır.

6. “Düşünce suç olmaz, söyleyeni bağlar. Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı.”

Bu sözde sözün gücüne ve etkisine vurgu yapılır. Düşüncelerin zarar vermediği, ancak söylenen sözlerin insanları bağlayabileceği ve hatta büyük sonuçlar doğurabileceği anlatılır.

7. “Hak cihanda her ne varsa görünenden ibaret değil. Gözle görülen dünya, fanidir, baki olan âhirettir.”

Bu sözde maddi dünyanın geçiciliği ve asıl olanın görünmeyen, manevi dünyanın ebedi olduğu vurgulanır.

Yunus Emre’nin sözleri, yüzyıllar boyunca Anadolu insanının manevi dünyasını şekillendirmiş ve günümüzde de hala anlamı ve önemiyle insanlara ilham vermeye devam etmektedir.